Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


12.06.2007.

Oftalmološki leksikon- lekcija 1-akomodacija

graph

U nekoliko navrata ċu pokušati objasniti manje jasne pojmove iz oftalmologije. Počinjemo sa slovom A.

Akomodacija

Akomodacija u oftalmologiji označava termin kojim očno sočivo podežava svoju prelomnu moċ prilagođavajuċi se gledanom predmetu.

Predmeti koji se gledaju izbliza imaju veċi upadni ugao svjetlosnih zraka i da bi se njihova slika oštro prelomila na mrežnjači potrebna je veċa prelomna moċ  sočiva. Zato se očno sočivo pri gledanju na blizinu ispupči, a pri gledanju na daljinu izravna.

Rregulisanje debljine očnog sočiva obavlja cirkularni mišiċ u oku (m.ciliaris) od koga kao uzde polaze tanke niti do ekvatora sočiva. Kada se ove niti zategnu ispravi se sočivo i postane manje zakrivljeno (oštra slika na daljinu), a pri gledanju na blizinu ove se niti opuste i sočivo ispupči (tako vidimo oštro na blizinu).

Kratkovidni ljudi imaju normalno više zakrivljeno sočivo i vide jasno na blizinu. Pri gledanju na daljinu njihovo sočivo se ne može dovoljno ispraviti (izravnati) te ostaje nejasna slika.

Dalekovidni, pak, ljudi, ne mogu ispupčiti dovoljno sočivo, te ne vide oštro bliske predmete.

U oba slučaja dodatna korekcija ispred oka (naočale) ili na samo oko (kontakt leċe) može ispraviti nedostatak obima akomodacije. Kratkovidnim osobama se dodaju rasipna stakla koja smanjuju prelomnu moċ oka, a dalekovidnim sabirna, koja pojačavaju prelomnu moċ oka. Kod velikih dioptrija se vlastito sočivo može zamijeniti vještačkim, kao i u slučajevima nakon operacije mrene kad se sočivo zamjenjuje plastičnim.

U refrakciji oka veliku ulogu igra i rožnjača, samo je njena prelomna moċ stabilna i ne podliježe akomodaciji. Savremene operacije smanjenja kratkovidnosti se rade na rožnjači na taj način da se mijenja njena zakrivljenost. Međutim o tome više drugi put.

Akomodaciju ces lahko razumjeti ako kliknes na ovaj link ovdje . 

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
206124

Powered by Blogger.ba