Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


17.06.2007.

Oftalmološki leksikon (2)- Dark Adaptation- Adaptacija na tamu i kokošije sljepilo

Da bi jasno vidjeli količina svjetla koja dolazi u oko mora biti umjerena. Postoje mehanizmi u oku koji umanjuju, odnosno uveċavaju količinu upadne svjetlosti. Ti mehanizmi se ogledaju u otvaranju i zatvaranju zjenice, te u biohemijskim pocesima u mrežnjači oka.

Reakcija zjenice na svjetlo, nastaje komplikovanim nervnim putem čiji je početak u receptorima mrežnjače a završetak u mišiċnim vlaknima otvarača i zatvara zjenice koji se nalaze u dužici (irisu). U ostvarenju ovog puta učestvuju optički živac, centri u mozgu i autonomni nervni sistem koji pokreċe mišiċe u dužici oka. Pri prevelikoj količini svjetla zjenica se sužava, a u mraku se širi. Pri tome se površina zjenice može poveċati, odnosno smanjiti i za više od deset puta. Ovaj mehanizam kontrole širine zjenice je jako osjetljiv i mnoge nervne bolesti i hemijske supstance (lijekovi, droge) mogu uticati i izazivati poremeċaje kontrole zjenica. Početci nekih nervnih bolesti (kao napr. multiple skleroze) vezani su za ošteċenja ovog puta, a upotreba nekih droga se može dijagnostikovati promjenama u širini I reakciji zjenice.

Sama reakcija zjenica nije dovoljna da u svim uslovima vidimo dobro. Kada vozimo auto pri jakom svjetlu i naglo uđemo u neosvjetljen tunel, i pored brzog širenja zjenica mi ne vidimo jasno. Potreban je još jedan period da se prilagodimo tami. U našoj mrežnjači se u receptornim ċelijama, prije svega u štapiċima odigraju biohemijski procesi koji poveċaju količinu fotoreceptivne tvari, te mi ubrzo vidimo i u tami. Na ovaj process adaptacije u tami (dark adaptation) učestvuje količina nekih pigmenata (karotina) i vitamina u mrežnjači, prije svega vitamina A ( o posljedicama nedostatka vitamina A vise vidi ovdje ). Ako nedostaje vitamina A proces se ne može obaviti. Najpoznatija posljedica nedostatka vitamina A je nesosobnost snalaženja i gledanja u tami (kokošije sljepilo).

Brzina adaptacije se u klinickoj praksi moze mjeriti posebnim aparatom, o cemu vise mozes vidjeti ovdje

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
197494

Powered by Blogger.ba