Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


19.06.2007.

Ametropia i Emmetropia (oftalmol.leksikon- 5)

Emmetropia je izraz za uravnoteženo prelamanje svjetla u oku, tako da svjetlosni zrak pada direktno na žutu mrlju na mrežnjači, što je preduslov za oštro viđenje. Osobe sa emetropijom ne trebaju naocale, lece, niti refrakcionu hirurgiju.

Ametropia je izraz kojim se ukazuje da svjetlost u oku ne pada na mrežnjaču nego ispred ili iza nje.

Ako svjetlost pada ispred mrežnjače, govori se  da postoji myopia, a ako pada iza onda je to hyperopia (hypermetropia).  U prvom slučaju svjetlost dobacuje kratko a u drugom previše. Posljedica je da osobe sa myopiom imaju kratkovidost, vide na blizu, a ne na daleko. Osobe sa hypermetropiom vide na daleko, a ne vide na blizu.

Uzrok miopije je ili prekomjerna refrakcija svjetla, ili predugačko oko (vidna osovina) ili kombinacija ovo dvoje.

Uzrok hiperopije je mala refraktorna moċ oka ili kratko oko, ili kombinacija ova dva uzroka.

Poseban slučaj je astigmatizam, kada svjetlost samo jednim dijelom pada na mrežnjaču. O njemu ċemo govoriti drugom prilikom.

Za graficko objasnjenje ovih termina klikni ovdje

Termin myopia je proistekao iz grckog i znaci u stvari zatvaranje oka. Kratkovide osobe cesto skilje, zatvaraju oci, da bi pritiskom kapaka na oci ucinile oci kracim i imali ostriju sliku.

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
206124

Powered by Blogger.ba