Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


20.06.2007.

Struja oko nas i u nama

http://neurocog.psy.tufts.edu/courses/images/eeg_tracing.htm   http://people.brandeis.edu/~sekuler/eegERP.html   http://www.med.yale.edu/neurobio/mccormick/seminar/figure1.htm 

Elektroencefalografija (EEG) sluzi u dijagnostici nekih nervnih oboljenja, prije svega razlicitih oblika epilepsije

Nastali smo od mora, pa smo sastavljeni uglavnom od vode i soli. So u nama prenosi struju. Kao i u svakoj kuċi ili fabrici struja je neophodna i u svakom organizmu. U svakoj živoj ċeliji postoji potencijal, takozvani membranski potencijal, koji nastaje usljed  razlike u koncentraciji soli sa dvije strane ċelijske membrane (o membranskom potencijalu vidi u wikipedii ). Pojedini organi trebaju manje struje, a neki trebaju više. U organima gdje se odvija intenzivna ċelijska aktivnost struje ima toliko da se može mjeriti. Tu spadaju srce, mozak i oko. Poznato je da mozak troši pet puta više energije nego što bi mu po masi pripadalo.

Moždane struje snimamo EEG aparatom (elektroencefalograf), srčane EKG (elektrokardiograf), a očne (retinalne) ERG (elektroretinograf).

Struju koristimo i za liječnje nekih poremeċaja, odnosno promjenu strujnog toka, prije svega u mozgu i srcu. Tako u terapiji nekih psihičkih oboljenja koristimo elektrošok, a u terapiji srčanih oboljenja ugrađujemo pejs-mejkere koji stabilizuju poremeċene strujne tokove u srcu. U slučaju zastoja srca koristimo defibrilator koji treba ponovo da probudi srcani mišiċ na rad. Obratno se dešava kada previše jak udar struje ili groma prolaskom kroz tijelo paralizira rad srca. Slično dejstvo ima i terapeutsko dejstvo nekih magneta.

Struja se prenosi kroz naše nerve i tako se prenosi komanda iz mozga do mišiċa, gdje se opet na osnovu struje obavlja mišiċna aktivnost.

Isto kao što se struja u baterijama stvara na osnovu elektrolize i oslobađanja jona iz kiselina, tako je i u organizmu neophodno prisutstvo minerala koji su izvor stvaranja jona. Pored natriujma i hlora kao najzastupljenijih (kuhinjska so), u ovim procesima veliku ulogu ima kalijum, kalcijum, fosfor, ali i minerali koji su zastupljeni u malim količinama kao što su  bakar, cink i magnezijum (mikro elementi).

Poremeċaji u vidu smanjenja ili povišenja minerala u krvi mogu izazvati teške posljedice, pogotovu je kalijum veoma važan za rad srca. Na bazi uloge minerala u radu srca koriste se mnogi lijekovi protiv poremeċaja rada srca ili povišenog krvnog pritiska.

a picture of EEG . Death . Diagnostic . EEG . Graph . Health . Health Care . Instrument . Medical Science . Science . Pink . Brain . Neurology . Test . Dead . In Line . Line . Horizontal .

EEG se koristi za dokazivanje mozdane smrti. Na ovoj slici je ravna linija EEG mrtvog covjeka. Takav covjek se moze jos odrzavati na vjestackim plucima, dok mu se ne uzmu organi za transplantaciju. Pluca i pankreas za presadjivanje se mogu uzimati samo od ljudi kojima se jos vjestacki odrzava  krvotok iako su fakticki mrtvi, jer njihov mozak vise nije u stanju da pokrene zivotne funkcije. Iskljucenjem aparata prestaje disanje i iza toga i rad srca.

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
194041

Powered by Blogger.ba