Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


21.06.2007.

Po čemu se čovjek razlikuje od životinja?

Hydra
(Hydra viridis)

U školi smo učili o hidri. To je primjer jednostavnog organizma. Hidra ima tijelo u vidu pehara sa otvorom na vrhu oko koga su postavljeni neki kao polipi. Voda ulazi kroz ovaj otvor, oplakuje hidru iznutra i kroz isti otvor izlazi napolje. Hidra iskorištava hranljive tvari donešene sa vodom, a u istu morsku vodu izbacuje višak nekorisnih tvari.

Ovakav jednostavan princip postoji kod svih životinja, a u nekoj mjeri i kod biljaka. Osim toga ovaj princip je zastupljen i u mnogim proizvodima čovjekovog djelovanja, kao naprimjer u prevoznim sredstvima, zgradama i kuċama za stanovanje, fabrikama. Svugdje nešto ulazi, pretvori se unešto, a ono nepotrebno izlazi vani. Najveċi dio ulaznih supstanci se iskoristi za energiju, a jedan dio za gradivne svrhe i stvaranje novih korisnih proizvoda.

Između čovjeka i hidre postoje razlike u kompleksnosti i složenosti, kao što postoje razlike između jednog potočnog mlina i velike fabrike hljeba. Princip je isti. Složenost se ogleda prije svega u složenosti upravljanja, gdje mozak i njegovi izvršioci, nervni i endokrini sistem igraju glavnu ulogu.

Veċina životinja imaju najveċi broj funkcija koje ima i čovjek. One vide, čuju,njuše, kreċu se, razmnožavaju se, pamte, sporazumjevaju se krikovima (jednostavnim govorom), prave sebi kuċu,čuvaju svoj areal (zemlju), mrze imigrante, vole svoju djecu,  vole svoj život, primitivno se liječe, imaju predosjeċanja i sposobnost nasluċivanja.

Sve ove sposobnosti životinje imaju zbog razvijenog mozga koji ima sve kontrolne centre kao i čovjek. Razlika je u tome što se radi o jednostavnom kompjuteru, a kod čovjeka postoji velika siva masa mozga, što odgovara velikom broju priključene memorije na osnovni kompjuter. Zahvaljujuċi tome čovjek je sposoban da mnogo više pamti i uči. Međutim to donosi i negativnu stranu. Ovako ogromna siva masa ima često nepotreban i prevelik upliv na niže centre i osnovne životne funkcije.

Previše svjestan, čovjek strahuje od smrti i bolesti, od rata i gubitka posla, od svega i svačega. Taj strah se prenosi na niže kontrolne centre koji regulišu naše ponašanje. Nastaju potrebe za drogom, alkoholom, prekomjernim jelom, seksom itd. Nastaju pohlepa, ljubomora, zavist i zloba, razni kompleksi, umišjene bolesti, seksualna patologija, pojave koje ne postoje, ili postoje u veoma maloj mjeri kod životinja. Na kraju je čovjek ugrozio i svoju životnu sredinu pa mu prijeti uništenje.

Postavlja se pitanje je li evolucija na nekom nivou krenula stranputicom. Vjerovatno je i prije bilo takvih grešaka, ali su one ispravljene tako da su pogrešni primjeri nestajali. Hoċe li  ovaj put ljude snaċi sudbina dinosaurusa i mamuta?

Hydra vulgaris - Gemeiner Süßwasserpolyp  

 Fluoresceinom prikazane nervne celije u glavi i tentaklavama hidre (vidi ovdje )

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
197494

Powered by Blogger.ba