Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


26.06.2007.

Sve ovisi od mozga. Kako percipiramo i šta utiče na percepciju?

Percepcijom nazivamo oslikavanje stvarnosti u našoj svijesti. U percepciji učestvuju naša čula, a konačna percepcija se stvara u mozgu.

Mozak može da restruktuira sliku koju stvaraju čula. Zato u osnovi svako stvara drugačiju percepciju istog događaja. Percepcija zavisi od iskustva onoga koji percepira. U percipiranju, od svih čula, daleko najviše učestvuje čulo vida. Ostala čula dopunjavaju sliku koju vidimo. Tu se onda razvije interakcija i asocijacija, tako da ako poslije dobijemo istu percepciju od strane samo jednog čula, razvije nam se u sjeċanju cijela slika nekog percipiranog događaja.

Tako naprimjer ako osjetimo miris pečenog hljeba, razvijemo asocijaciju na majčinu kuhinju iz djetinjstva i hljeb koji se peče u šporetu.

Mozak je u stanju da diferencira i odabira između ponuđenih percepcija. To je kao video-mikser, koji pri TV prenosu utakmice, od nekoliko ponuđenih slika, bira onu koju smatra najvažnijom.

Tako i mozak pri istovremenom gledanju nekoliko događaja zanemari neke, a pažnju posveti najvažnijem. To je i uzrok da nam mnoge slike promaknu. Na tome se zasnivaju mađioničarski trikovi. Skrene nam se pažnja na jedno, a promakne nam drugo.

Isto je i sa sluhom. U sobi gdje je veliko društvo,  gdje svi istovremeno pričaju, mi se usredsredimo samo na jedan razgovor i slušamo samo ono što nas interesuje. Ostalo nismo čuli, iako je doprlo do našeg uha.

Ako slučajno popijemo kiselo mlijeko, a mislili smo da je u šolji slatko, mi ċemo se stresti i ponekad ispljuniti. Ako smo prije pijenja svjesni da je u šolji kiselo mlijeko, mi ċemo isti sadržaj sa uživanjem popiti.

Slično je i sa percipiranjem bola. Neko može lako podnositi I jaču bol, neko je veoma osjetljiv i na malu bol, i od toga pravi dramu. Pored nasljeđene konstitucionalne predilekcije za percepciju bola, u tome veliku ulogu igra i veċ preživljeno.

Sve ovo igra veoma značajnu ulogu u pojavi neuroza, vegetativne distonije i posttraumatskog sindroma. Osobe sa ponavljanim neugodnim događajima reaguju neadekvatno i na sasvim normalne događaje.

Smatra se da oko sedamdeset posto pacijenata koji posjeċuju kuċnog ljekara  imaju “psihosomatske” smetnje. Znači nemaju ni jednu pravu, “organsku” bolest. Njihove smetnje su rezultat strahova  i drugih neugodnih psihičkih doživljaja. Oni obično nisu svjesni koji su to negativni faktori koji su u njihovom mozgu napravili preokret, pa je došlo do pogrešne percepcije signala iz vlastitih organa.

Psihoterapija je jedno vrijeme smatrana velikim korakom u pronalaženju uzroka promjena u moždanoj percepciji. Ispostavilo se međutim da nisu samo raniji doživljaji uzrok pogrešnih percepcija, nego da u tome uticaj imaju i poremeċaji u lučenju pojedinih medijatora, neurotransmitera, tvari koje učestvuju u prenošenju nervnih impulsa sa jedne na drugu nervnu ċeliju. Od njih je najvazniji serotonin .

Nije jasno šta je uzrok, a šta posljedica, da li su ranije percepcije pobrkale ravnotežu ovih prenosnih tvari, ili je genetski determinisana neravnoteža ovih materija uzrokovala pogrešne percepcije i reagovanja na njih. Poznato je da se depresija, šizofrenija, sklonost samoubistvu, u velikoj mjeri nasljeđuju.

Današnja psihijatrija pokušava djelovati i na uzrok i na posljedice, ma koji to redoslijed bio. Psihoterapijom se pokušavaju pronaċi psihički uzroci negativnih reakcija, a medikamentoznom terapijom se djeluje na hemijske materije i procese koji realizuju percepcije i reakcije na njih.

Nažalost , više nego medikamenti, različite supstance koje mijenjaju percepciju, se nekontrolisano koriste u svrhu izazivanja uživanja i bježanja iz stvarnosti. Ova nekontrolisana upotreba droga izaziva navikavanje i potpuni haos u perceptivnom procesu, što izaziva i potpunu pometnju u opštim reakcijama, kako prema okolini, tako i prema vlastitom tijelu.

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
206124

Powered by Blogger.ba