Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


06.07.2008.

Vijesti iz medicine

Sve više “carskih rezova”

U Holandiji je saopšteno da je sve ucestalije poradjanje carskim rezom. Dok je prije dvadesetak godina  bilo svega 5% porođaja izvršenih na ovaj način, sada je to  15%, što znači da se svaki šesti porođaj obavi carskim rezom. U Njemačkoj je taj procenat oko 20%, a u Americi čak 30%.

Sve učestaliji završetak trudnoće na ovaj način se pripisuje sve starijem životnom dobu rodilja, povećanjem gojaznosti i nedovoljnog kretanja i gimnastike.

Povećana učestalost karcinoma jednjaka

Ovdje je prezentirano da pored drugih oblika karcinoma i jedan od za liječenje najtežih oblika, karcinom jednjaka, postaje sve učestaliji. Dok je prije deset godina od ove vrste malignog tumora godišnje oboljevalo oko 500 ljudi, sada ih oboljeva oko 1500.

Povećanje oboljevanja se pripisuje većoj upotrebi alkohola, posebno u kombinaciji sa pušenjem. Inače po broju oboljelih i dalje je na prvom mjestu karcinom dojke
Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 07/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
206124

Powered by Blogger.ba