Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


08.07.2008.

Umro prof. dr. Tvrtko Švob

  U Zagrebu je u 91-oj godini preminuo profesor doktor Tvrtko Švob, umirovljeni redovni profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Profesor Švob je dugo godina bio šef katedre za Biologiju , za koji je predmet napisao i knjigu. Autor je velikog broja knjiga i naucnih i strucnih radova . Profesor Svob je bio veoma aktivan i u poznim godinama, pa je posljednju knjigu sa autobiografskim elementima objavio 2007 godine, u svojoj devedesetoj godini zivota.

Generacije koje su upisale medicinu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, među kojima sam i ja, sjećaju se ovoga temperamentnog čovjeka, koji je govorio zagrebačkim naglaskom, i koji se trudio da brucošima približi za ono doba savremena saznanja iz genetike i citologije. Često sam ga pominjao, jer je svoju seriju predavanja počinjao tako da bi na tabli nacrtao jednu malu tačku i pored nje veliki krug. Onda bi rekao da čovjek koji malo zna (ona mala tačka) ima mali kontakt sa neznanjem, i samim tim on ne zna kolik je ogroman obim njegovog neznanja. Onda bi objasnio onaj krug, to je čovjek velikog znanja. Njegov kontakt sa neznanjem je veliki i on zna koliko u stvari ne zna.

Ova opaska nije nikad aktuelnija nego danas, kad mnogi dobijaju diplomu, a da skoro ništa ne znaju, a onda se prave kao da sve znaju.

 Neka je lahka zemlja našem starom profesoru.

 

 

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 07/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
206124

Powered by Blogger.ba