Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


12.11.2008.

Ortopedi, doktori sa čekićem i šarafima

Orto je na latinskom ispravno, pravo, normalno. Tako je ortoptika grana oftalmologije koja gleda da ljudi imaju oči koje gledaju pravo, da nisu herave, škiljave, razrooke, što reko naš narod (narodi). Ortopedija je ogromna grana medicine koja je izgleda nastala od ispravljanja krivog stopala. Stopalo se zove na latinskom pes (gen.pedis). deformiteti stopala su tako česti da je po njima cijela velika grana medicine dobila naziv ortopedija. Ortopedi ne ispravljaju samo kriva stopala, nego sve što je krivo u čovjeku, a odnosi se na koštani, vezivni i mišićni sistem. Pored stopala najviše ima deformiteta kičme (kifoza, lordoza, skolioza itd), pa nogu (o noge, x noge), pa ruku i šake, itd. Ortopedija je usko vezana sa traumatologijom, jer deformiteti često nastaju poslije trauma, lomova kostiju, itd. Traumatolozi operišu na vruće, spašavaju često život, a ortopedi onda na hladno gledaju da poprave posljedice traume. Često su traumatolozi istovremeno i ortopedi, i obratno.

U Sarajevu je dok sam ja studirao u okviru Hirurgije u staroj zgradi u kojoj je još i danas hirurgija ( ne znam ni koliko joj je više godina) u prizemlju jednog krila bilo odjeljenje Ortopedija. Na čelu odjela je bio profesor  Pšorn. Tu je radio i njegov brat, kao doktor. Imena mu se ne mogu sjetiti. Sjećam se i Mostarca profesora Milićevića.

 Hitna pomoć za traumatizirane je bila preko puta glavne zgrade Hirurgije u drugoj maloj zgradi, gdje je danas abdominalna hirurgija. U prizemlju je bila ambulanta za prijem sa prostorijom za gipsanje, a na dva gornja sprata su ležali polomljeni pacijenti. Tu je bila Traumatologija. Ljekarska soba je bila na prvom spratu u ravni ulice, a ambulanta je bila ispod ulice i njoj se prilazilo posebnim odvojkom puta. Iako pamtim neka lica doktora na traumatologiji, slabo se mogu sjetiti kojeg imena.  Bio je tu Dr Anđelić, dr Vranić (kasnije profesor i šef nove Traume), bilo ih je dosta. Ne znam da li je Ortopedija i Traumatologija bila jedno odjeljenje i jesu li imali jednog šefa profesora Pšorna.

Negdje početkom osamdesetih, od samodoprinosa Sarajlija, mislim, napravljene su nove zgrade Traumatologije (kod mrtvačnice – gluho bilo), odnosno Ortopedije (na vrhu bolnice Koševo iznad bivše Prve Interne).  U zgradi Traumatologije bila je na jednom spratu i Plastična Hirurgija, koju je vodio pokojni profesor Starović. Zgrada je bila super moderna, sa vrlo lijepo izgrađenim pristupom za kola, neposredno kod donje kapije bolnice. U toku rata na prvi sprat je preselila Očna klinika,. A u njene prostorije smještena je Ginekologija i porodiljstvo, čija je zgrada na Jezeru stradala i postala neupotrebljiva. Prije nekoliko godina u prizemljuje Traumatologije je ponovo otvoren Urgentni traumatološki centar.

Dok je Traumatologija sama od sebe nekako brzo propala (više gospodara), zgrada Ortopedije je dobro održavana i sačuvana. Na nekoliko spratova ima nekoliko različitih odjeljenja, kadrovski je dobro popunjena. Na redu je smjena generacija, jer dr Lazović, dr Jerlagić, Dr Dizdar, Dr Masak, Dr Kulenović, Dr Javorić itd, doktori rođeni u baby bum periodu, za nekoliko godina odlaze u penziju. Trenutno dr Ismet Gavrankapetanović, doktor srednje generacije, dobro vodi kliniku i pokušava je podmladiti dobrim kadrovima.

Meni je kao studentu ostao u sjećanju dr Pšorn, ne profesor, nego njegov brat, koji je izgledao stariji od profesora, a bio je asistent. Održavao je vježbe u jednoj sobi među onim ortopedskim pomagalima, nekim štakama, vještačkim ramenima i ne znam čemu sve još. Pušio je dok je držao vježbe, što je danas nezmislivo.

U Sarajevu je bilo, a i danas ima (na Mejtašu) dobro preduzeće za izradu ortopedskih pomagala, zvalo se Neretva . Tu su se uglavnom na socijalni recept dobijale štake, cipele po mjeri, i druga ortopedska pomagala.

Savremena ortopedija na Koševu ima i bazen i salu za fizikalnu terapiju. A meni je ortopedija uvijek bila nekako strana disciplina, doktori mi više ličili na mehaničare sa šrafcigerima i testerama, sa čekićima i bušilicama, nego na fine elegantne hirurge sa skalpelom. A važni su ortopedi danas kada nema puno onih sa strašno krivim stopalima, ali zato svi imamo kriva leđa.

U literaturi ima malo o kolegama ortopedima starije generacije. Zato bi molio kolege da svojim prilozima dopune podatke o doktorima koji su radili. Na internetu nađoh samo u Medicinskom arhivu publikovan članak ( u stvari samo naslov) 1979 god. Od strane doktora N. Milićevića, i to In memoriam, u čast rano preminulog doktora Dragutina Pšorna (1927-1979)

Sliku Ortopedije i njene doktore na p[roslavi 50 godina sarajevske ortopedije vidi http://www.healthbosnia.com/press/novosti/new086.htm   

.
Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 11/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
206124

Powered by Blogger.ba