Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


05.07.2009.

In memoriam: Prof. Dr Branislav Banić

U Lozani je, u 93-oj godini preminuo prof.dr.  Branislav Banić. Profesor Banić je bio hirurg – urolog., dugogodišnji šef odjeljenja Urologije, Klinike za Hirurgiju Kliničke bolnice Koševo u Sarajevu.

Profesora se sjećam kao jednog od plejade tadašnjih poznatih profesora sarajevske Hirurgije (na kojima je počivalo BH zdravstvo), između ostalih profesora Kovačevića, Zdravka Besarovića, Midhata Prcića, profesora Kafke, Kretića, Tvrtkovića, Drage Pšorna, i drugih. Kod profesora Banića sam imao čast polagati predmet hirurgija.

U Sarajevu je profesor Banić stanovao u Titovoj ulici, u stanu kod kina Romanija (Imperijal). Kod ulaza je stajala ploča, u vidu male firme, sa njegovim imenom i prezimenom, i specijalizacijom koju je obavljao. Sjećam se da se u to doba mogao sresti u Titovoj kako vodi velikog psa (ili dva istovremeno, ako se dobro sjećam).

Dugo vremena, nakon penzionisanja,  profesor Banić je živio sa svojom suprugom i djecom u Švajcarskoj, gdje je u dubokoj starosti i preminuo. Kremiranje posmrtnih ostataka će se obaviti u Lozani 10 jula u 16 sati.

Preneseno sa mog medicinskog bloga http://sarajdoktor.blogger.ba/

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 07/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
219382

Powered by Blogger.ba