Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Ovo je blog bivsih studenata, a sada postarijih doktora medicine. Blog uredjuje mr.med.sci.,dr med.sci.Cengic dr Ferid. Adresa za korespondenciju: letecihol@gmail.com


30.08.2010.

In memoriam : Dr Enisa Bašagić Knežić (1922-2010)

Nedavno je u Sarajevu preminula doktorica Enisa Bašagić Knežić. Bila je specijalista internista, subspecijalizirala se za bubrežne bolesti, nefrolog. Prije penzionisanja bila je na čelu nefrološkog odjeljenja II Interne klinike Koševske bolnice.

Kao student medicine imao sam vježbe na odjeljenju koje je vodila Dr Enisa. Bilo je to za ono doba ( godine 1970) jedno veoma moderno odjeljenje u kome je radilo nekoliko eminentnih stručnjaka. Jedan od njih je pokojni profesor doktor Momir Macanović, koji je doktorirao u Londonu. Već u to doba na odjeljenju se radila biopsija bubrega, postojala je moderna dijagnostika i liječenje. Posebna pažnja je polagana proučavanju endemseke nefropatije, zagonetne bolesti bubrega ravničarskih posavskih krajeva Bosne. Na odjeljenju je radila dr Naida Brkić, ( koja je nažalost umrla mlada), inače ćerka tadašnjeg šefa Internih klinika prof.dr. Ibrahima Brkića. Šef Druge interne je u to vrijeme bio prof.dr. Zaim Filipović.

Doktorica Bašagić je imponirala svojim gospodskim, a istovremeno prijateljskim ponašanjem. Njena mirnoća i spokoj, način na koji je govorila, odavao je visoku intelektualku u svakom pogledu, i u pogledu znanja i u pogledu odgoja.

Inače je doktorica Enisa bila najmlađe dijete rahmetli Safvet bega Bašagića, velikog bošnjačkog i bosanskog pisca i intelektualca. Safvet beg je porijeklom od begovske porodice iz Nevesinja, koja se 1882 preselila u Sarajevo.

Prije četrdeset dana umrla je omiljena doktorica. Oslobođenje je bilo preplavljeno smrtovnicama velikog broja ljudi, uglavnom prijatelja, uglednih građana Sarajlija, koji žale za jednom danas tako rijetkom osobom, prije svega izvanredno dobrim čovjekom, a onda i vrsnom doktoricom, kojoj su se mnogi i poslije penzionisanja obraćali za savjet.  

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
<< 08/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


MOJI LINKOVI

Cemu ovaj blog?
Kako ste zadovoljni BH doktorima
Dovoljno su strucni,ali je organizacija zdravstva losa
Ne znaju dovoljno a umisljeni su da znaju
Vecina trazi novac, rijetki su posteni
Vecina su posteni, rijetki traze novac ili poklone
  
pollcode.com free pollsOtvaramo ovaj blog, mi studenti sarajevskog Medicinskog fakulteta, koji smo studij upisali daleke druge polovine sedamdesetih godina proslog vijeka.

Danas smo mi rasuti po cijelom svijetu, najvise nas je ipak u maticnoj zemlji i maticnom najmilijem nam gradu, nasem Sarajevu. Ima vec nekoliko godina kako se mi sastajemo svake trece subote mjeseca aprila, uvijek u drugom gradu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Lani je to bilo u Tuzli, ove godine ce biti u Gradaccu.

Pozivamo sve doktore te generacije da ucestvuju u radu bloga i salju svoje priloge, a na ovim stranicama ce dobiti i obavjestenja o sljedecem sastanku. Nije zabranjeno ni da se druge kolege javljaju.

Kolegijalni pozdrav od osnivaca bloga.

adresa za korespondenciju:letecihol@gmail.com
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
219382

Powered by Blogger.ba