beats by dre cheap

Zaboravljeni lijekovi

Malo je lijekova koji mogu proċi test dugotrajne upotrebe. Rijetko se izmisle epohalni lijekovi čije je dejstvo neupitno i koji se koriste desetinama godina, a aspirin evo i preko stotinu godina. Takvi su aspirin, penicilin, digitalis za srce, i jos neki rijetki. Ovi temeljni lijekovi postaju osnov iz kojih se izvlači cijela ogromna grupa sličnih lijekova. Od aspirina su nastali svi antireumatici (inhibitori prostaglandina), od penicilina svi antibiotici.

Rijetki su oni koji igraju tenis ili fudbal pa postanu šampioni, za veċinu se nikad ne čuje i propadnu u anonimnost. Tako je i sa lijekovima. Iako svi moraju proċi stroge testove prije priznavanja, iako su o mnogima napisani hvalopjevi, i na mnogim kongresima i u časopisima takozvani naučnici statistički zasigurno i signifikantno dokazali njihovu vjerodostojnost, veċina ih se izgubila kao da nisu ni postojali. Koliko se samo sredstava odlije na lijekove za koje se poslije ispostavi da nemaju nikakvog učinka, a o štetnom djelovanju malo se zna, ali je sigurno da ga svaki lijek izaziva.

Uzeċu samo primjer iz moje uže specijalizacije. Dijabetična retinopatija je komplikacija dijabetesa na očima. Bolest napada male krvne sudove i tokom dužeg razvoja može dovesti do sljepila. Jednom nastale promjene se ne mogu povratiti u normalno stanje, pa je terapija usmjerena na regulaciju dijabetesa i prevenciju daljeg razvoja bolesti

Dok sam ja radio na Očnoj klinici u Sarajevu, pored laserskog liječenja (za koju se danas smatra da je jedina djelotovorna, znači ne daje se nikakva druga medikacija)  korištena je široka paleta sredstava koji su davani bilo u sistemskoj upotrebi (doxium, dicynone) bilo u lokalnoj terapiji (bezbrojne bolne retrobulbarne injekcije) kao što su bili dicynone, C vitamin, dexamethason, hydrocortison, rastvor Na Cl, redergin itd. Veoma je teško napraviti kontrolisanu kliničku studiju efekata ovih lijekova, prvo zbog istovremene primjene više njih, drugo zbog veoma različitog  toka i prognoze bolesti, koja podliježe i  individualnim promjenama i drugačijim razvojem od osobe do osobe. Zato je teško dokazati da ovi lijekovi imaju neki efekat, a isto je teško dokazati da nemaju. Onda po principu: ”Hajde da mu se nešto daje”, bolesnik se nepotrebno maltretira a socijalna kasa ošteċuje. A farmaceutske firme sitnim poklonima  nagradnim putovanjima kupuju dokotore, često i one koji su uvjereni da lijekovi nemaju nikakav efekat.

Najbolji dokaz da nije bilo nikakve svrhe da se oni koriste jeste njihov nestanak iz upotrebe. Ali jedni nestanu, a eto drugih. Tako se i danas sve novi i novi lijekovi tipa: “vodu vari, vodu hladi", pa je uvijek na tržištu dovoljno prašaka zapakovanih u male bočice i kutijice, koji u stvari predstavljaju veliko ništa, havu. Uostalom najveċi svjetski poslovni uspjesi su postignuti prodajom vazduha za skupe pare. Njega ima poprilično u Mc Donaldsovim kiflama i u Koka-koli.    

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
http://sarajdoktor.blogger.ba
10/07/2007 12:19