beats by dre cheap

Prim.dr. Sabahudin Hodžiċ, pionir u liječenju laserom

 
 Dr House, junak americke  serije koja se prikazuje u 28 zemalja

Gledam neku noċ popularnu američku medicinsku seriju House (vidi dr House MD ) , o doktoru koji rješava zamršene i neuobičajene (doduše često graniče sa fantastikom) medicinske slučajeve . Dr House ne podliježe nikakvim normama, neobrijan je i neuredan, i usput šepa pa se pomaže štapom.

Njegova neuobičajena pojava me podsjeti na mog bivšeg šefa, prije dvije godine umrlog doktora Sabahudina Hodžiċa (1930-1975).

Porijeklom sa sela, iz okoline Bijelog Polja (Sadžak), dr Sabahudin, koji je imao nadimak Šabo, je prvi u BiH počeo primjenu lasera u nekoj medicinskoj grani, odnosno oftalmologiji, i to još davne 1978. godine, kada je Očna klinika u Sarajevu među prvima u bivšoj Jugoslaviji (odmah iza Zagreba I Beograda) nabavila argonski laser za liječenje nekih oblika očnih bolesti.

Pored toga je dr Hodžiċ prvi počeo da radi fluoresceinsku angiografiju očnog dna, neophodnu proceduru u dijagnostici retinalnih bolesti, i preduslov za laserske intervencije na očnom dnu. To je bilo još prije više od trideset godina, za napomenu samo da kažem da se iza rata, poslije njegovog odlaska u penziju, i mog odlaska u  inostranstvo, ta metoda nikad nije obnovila.

Opušten i nekonvencionalan u ophođenju, dr Hodžiċ je bio veoma dobar i temeljit doktor, izvanredan dijagnostičar. Veoma dugo je bio glavni urednik časopisa “Jugoslovenski oftalmološki arhiv”, najboljeg časopisa za očne bolesti u bivšoj zemlji. Uspio je srediti zaostale rukopise prof. Čavke i izdati veoma obimnu knjigu “Oftalmologija”.

Znao je raditi po cijeli dan na klinici, i nakon što bi sve kolege veċ u jedan sat napustile bolnicu, on je radio po evropskom random vremenu, do pet i duže. Bio je poznat na svim klinikama i odjeljenjima bivše Jugoslavije. Radio je jako dugo sa studentima kao asistent. Bio je dugo šef “F” odjeljenja, a onda “B” odjeljenja.

Nakon penzionisanja dr Hodžiċ je radio u privatnoj poliklinici “Sanasa” na Grbavici sve do svoje 75-te godine. Došavši s posla doktor se požalio svojoj supruzi da ima bolove u grudima, pa su otišli u bolnicu Koševo. Ljekari u CUMu nisu ništa konstatovali, te su ga vratili kuċi. Ujutro ga je žena našla mrtvoga u krevetu. Obdukcijom je utvrđeno da se radilo o skrivenoj rupturi aorte, koja je da je na vrijeme dijagnostikovana, mogla biti hirurški riješena.

Dr Sbahudin se cijelog života borio protiv površnosti i neznanja u medicini, a eto ono mu je ipak došlo glave.

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
http://sarajdoktor.blogger.ba
19/07/2007 08:35