beats by dre cheap

In memoriam: Prof. Dr Branislav Banić

U Lozani je, u 93-oj godini preminuo prof.dr.  Branislav Banić. Profesor Banić je bio hirurg – urolog., dugogodišnji šef odjeljenja Urologije, Klinike za Hirurgiju Kliničke bolnice Koševo u Sarajevu.

Profesora se sjećam kao jednog od plejade tadašnjih poznatih profesora sarajevske Hirurgije (na kojima je počivalo BH zdravstvo), između ostalih profesora Kovačevića, Zdravka Besarovića, Midhata Prcića, profesora Kafke, Kretića, Tvrtkovića, Drage Pšorna, i drugih. Kod profesora Banića sam imao čast polagati predmet hirurgija.

U Sarajevu je profesor Banić stanovao u Titovoj ulici, u stanu kod kina Romanija (Imperijal). Kod ulaza je stajala ploča, u vidu male firme, sa njegovim imenom i prezimenom, i specijalizacijom koju je obavljao. Sjećam se da se u to doba mogao sresti u Titovoj kako vodi velikog psa (ili dva istovremeno, ako se dobro sjećam).

Dugo vremena, nakon penzionisanja,  profesor Banić je živio sa svojom suprugom i djecom u Švajcarskoj, gdje je u dubokoj starosti i preminuo. Kremiranje posmrtnih ostataka će se obaviti u Lozani 10 jula u 16 sati.

Preneseno sa mog medicinskog bloga http://sarajdoktor.blogger.ba/

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
http://sarajdoktor.blogger.ba
05/07/2009 09:53