beats by dre cheap

In memoriam: Prof Dr Viktorija Tomić – sjedinila anatomiju i slikarstvo

U Sarajevu je umrla profesor emeritus Medicinskog fakulteta, gospodja Viktorija Tomic. 

Vraćam svoje misli daleko, daleko, nekih četrdeset i više godina unazad.

Vježbe iz anatomije. Sarajevski medicinski fakultet.  Šef najboljeg anatomskog instituta na Balkanu, profesor doktor Hajrudin Hadžiselimović. Bečki đak koji je uveo germansku disciplinu. Nije se smjelo kasniti ni minut, vrata su se pred nosom zatvarala i nije bilo pristupa. Pokojni Luka je u tome bio nemilosrdan.

 Bijeli mantili su morali biti snježno čisti, ako je nedostajalo samo jedno dugme student je odstranjivan sa vježbi.

Vježbaona se sastoji od dvadesetak mramornih stolova, na kojima leže preparirani leševi, ili preparirani dijelovi tijela. Na nekoliko stolova  ispreparirani posmrtni ostaci još nerođene djece.      Docent Drenka Šećerov nam je prijetila : “Deco, deco, pazite kako preparirate, dobićete fetus”! Naime ako bi neko prilikom prepariranja (traženja i odvajanja) nekog krvnog suda, presjekao istog, onda bi za kaznu išao na one male leševe (fetuse) , gdje bi se vrlo teško bilo šta ispreparirati.

Za razliku od studenta u bijelim mantilima, asistenti, profesori, paak i tehničko osoblje zaposleno na Institutu, svi su oni nosili crne mantile. Moralo se je sa respektom ophoditi prema posmrtnim ostatcima ljudi, koji su eto, doduše obično ne svojom voljom, nakon smrti dospjeli tu, da na njima uče budući doktori. Zbog toga je atmosfera u vježbaoni bila sterilna i hladna, nešto između mrtvačnice i hirurške sale. Asistenti su bili uzdržani, na distanci , atako i profesori. Najveći muk bi nastao kad bi se u sali pojavio profesor Hadžiselimović, nešto manji kada bi stigao docent Mirko Čuš, ili docent Savković. Sa asistentima Nedžadom (Gluhbegovićem ), Ratkom (Juričićem) ili sa asistentom Dilberović  je bilo malo lakše, kao i sa docenticom Šećerov.

A bila je jedna osoba s kojom je bilo najlakše i najljepše. Ona kao da se izdvajala iz te poprilično tmurne atmosfere cijelog instituta, odskakala je svojom ljepotom, svojom otvorenošću i nekom veselošću, da smo se i pitali da li je ona stvarno asistentica, ili je tu samo da bi slikala anatomske preparate.

Bila je to doktorica Viktorija Tomić. Ja je poznajem kao asistenticu i slikarku, jednu vedru osobu, koju sam nakon završetka studija nekako izgubi iz vida, a eto vidim da je postala profesorica, i da je bila veoma omiljena.

Profesorica Tomić je umrla prije nekoliko dana , odnijela je sa sobom jedan dio tog Instituta, gdje smo uz muku i veliki trud, uz anatomiju naučili da budemo tačni, uredni i pedantni.

Hvala profesorici, neka joj je laka sarajevska zemlja.

Eto, tako je to bilo nekad. Kako je sada, ne znam. Institut nosi ime  pokojnog (ili rahmetli) profesora :“prof. Hajrudin Hadžiselimović”, a kakvi su sadašnji profesori, nisu valjda ovakvi, gluho bilo, kako se može pročitati na ovom forumu: http://forum.djesi.ba/archive/index.php?t-8365.html   

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
http://sarajdoktor.blogger.ba
18/10/2011 10:09