beats by dre cheap

Štitasta, a ne “štitna” žlijezda

Штитаста и параштитасте жлезде
Štitasta i paraštitaste žlezde

Žlijezda sa unutrašnjim lučenjem locirana na donjoj prednjoj strani vrata ima oblik štita, sa dva krila i udubljenjem u sredini. Zato se u svim jezicima ova žlijezda zove štitolika ili štitasta žlijezda. Latinski se zove glandula thyreoidea.

Kod nas se međutim kod nas krivo odomaċio izraz štitna žlijezda, što krivo donosi asocijaciju kako ova žlijezda štiti od nečega. Ako je veċ riječ o odbrani organizma od stranih napada, onda bi ovaj naziv više odgovarao za susjednu žlijezdu thymus (dušica), koja igra ulogu u stvaranju T limfocita, a ovi imaju ulogu u imunom odgovoru.

Štitolika žlijezda pak producira hormon tiroksin, koji reguliše metabolizam materija. Prisutstvo tiroksina pospješuje sagorijevanje materija u organizmu, kao što kisik u kovačnici pospješuje topljenje željeza.

Nedostatak tiroksina se ispoljava u sporijem radu niza organa, tromosti i sklonosti debljanju. Poveċanje tiroksina (Bazedovljeva bolest) uzrokuje ubrzan rad srca, crijeva, poveċanje krvnog pritiska, mršavljenje, te promjene na očima od kojih je najvažnija izbuljenost očiju (egzoftalmus).

Još je pokojni prof. Kostiċ, autor velike knjige o Histologiji (nauci o tkivima) ukazivao na krivo nazivanje ove žlijezde, koja je često zahvaċena patološkim procesima, posebno kod žena. Nedostatak hormona štitaste žlijezde izaziva pojačnu stimulaciju hipofize na lučenje tireotropnog hormona, koji onda injicira bujanje tkiva žlijezde što se odražava u pojavi  gušavosti (strume). Osnovni symptom oslabljenog rada tireoidee je malaksalost i osjeċaj hroničnog umora.

Pojačano lučenje ove žlijezde dovodi do simptoma Bazedovljeve bolsti. Ponekad se prvi simptomi  ove bolesti  ispolje na očima (Graves-ova bolest), u vidu nejednake veličine očnog proreza (jedno oko izgleda veċe), te kasnije u vidu izbočenosti  jednog ili oba oka. Ova buljavost očiju može nekad imati dramatičan izgled.

Ponekad se pojavljuju u štitnjači topli i hladni čvorovi, koji se moraju ispitati scintigrafijom I biopsijom, da bi se isključio karcinom.

U Sarajevu na Koševu uz Prvu Internu je veoma davno osnovan Odjel za nuklearnu medicinu, u sklopu kojega je i labaratorij za odredjivanje hormona tireoidee. Ovo ugledno odjeljenje dugo vremena je vodio dr  Musafija. Nije bilo gužvi ni dugog čekanja na testiranje. Kako čujem danas se jako dugo čeka. Testiranje hormona štitaste žlijezde vrše i private poliklinike. Koliko su ta testiranja tačna I da lit u ima neke kontrole, ne bih vam znao reċi. Očekujem o tome više u komentarima.

Vise o ovome vidi ovdje  ili ovde.

Sarajevski medicinari,zlatna generacija
http://sarajdoktor.blogger.ba
11/06/2007 17:02